Hoe blijf je fit en gezond op reis? 8 tips

Reizen voor je werk of vakantie zorgt altijd voor een onderbreking van je gewoontes. Voor sommigen is dat heerlijk, voor anderen een vloek.  Wil je lekker fit en gezond blijven op reis? Lees dan deze 8 tips.

  1. Inkopper: zoek een CrossFit box in de buurt. Altijd tof om op andere plekken mee te trainen en je hebt in korte tijd een stevige workout te pakken.
  2. Is er geen box? Goede alternatieven zijn: een speeltuintje waar je bodyweight oefeningen kunt doen (neem ook je springtouw mee) en een rek kunt gebruiken, een gym waar ze CrossFit materialen hebben, een rondje hardlopen of een zwembad.
  3. Sport het liefst in de ochtend. Aan het eind van een pittige werkdag heb je wellicht geen puf meer, of je collega’s nodigen je uit voor een etentje en daar gaan je goede voornemens!
  4. Boek een appartement in plaats van een hotel. Op die manier kun je je eigen eten klaarmaken en gekoeld bewaren in een koelkast. Zoek dan meteen de dichtstbijzijnde supermarkt op waar je jouw favoriete producten kunt krijgen. Wees flexibel om genoegen te nemen met alternatieven. Misschien hebben ze niet je favoriete kwark, maar Griekse yoghurt kan ook een goede optie zijn. Ook kun je zelf je tussendoortjes kopen die je voor de dag meeneemt.
  5. Neem je eigen eten mee voor het vliegtuig. We weten allemaal dat vliegtuigeten, nja, niet superlekker is (om het netjes te zeggen). Neem dus lekker je eigen eten mee: bananenbrood, fruit, rauwkost, gevulde wraps, noten.
  6. Zoek van tevoren uit waar de healthy hotspots zijn op jouw bestemming. Zo weet je meteen waar je in de buurt lekker en gezond kunt eten. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een etentje, kijk of je online het menu kunt vinden. Zo kun je van tevoren al goede keuzes maken en kom je daar niet in de verleiding. Vraag ook gerust of bepaalde dingen vervangen kunnen worden. Vraag gewoon extra groenten in plaats van frietjes. Saus of dressing kunnen meestal wel apart geserveerd kan worden. Zo bepaal je zelf de portie.
  7. Ben je bang dat je te weinig eiwit binnen krijgt tijdens je vakantie? Buiten dat je in de lokale super kunt kijken wat er te krijgen is, kun je ook producten van thuis meenemen. Denk aan eiwitpoeder, eiwitrepen of beef jerky.
  8. Blijf voldoende drinken (en nee, geen alcohol ;)). Op reis ben je vaak druk met andere zaken en kan het zijn dat je vergeet om genoeg te drinken. Neem een fles mee onderweg en drink regelmatig een kop thee (of af en toe koffie). Hou je wat betreft drinken aan je normale patroon: ga dus niet ineens een pumpkin spice latte drinken wanneer je altijd gewoon zwarte koffie drinkt.

Zelf ben ik de komende vier weken er tussenuit om te genieten in het hooggebergte – met nauwelijks WiFi. Je zult dus later respons kunnen krijgen dan normaal gesproken het geval is.