“Niet meer eten na acht uur ’s avonds” – deze uitspraak hebben we allemaal wel eens gehoord. Sommige mensen beweren dat je eten niet meer verteerd wordt. Newsflash: ook ’s nachts werken je lichaamsfuncties gewoon door, dus ook de vertering.
Het feit dat we na acht uur in de avond niet direct aan de worteltjes en een kopje thee gaan, maar eerder aan de paprikachips en cola is misschien een meer realistische kijk op dat het misschien niet zo handig is om nog in de avond te eten.

Er zijn inmiddels voorzichtige aanwijzingen dat het voor de gezondheid beter zou kunnen zijn om de aaneengesloten periode waarin je eet op een dag niet te lang te laten duren. Stel dat je om 7 uur ontbijt en je laatste eetmoment om 10 uur ’s avonds is, dan eet je dus gedurende een periode van 15 uur. De aanwijzingen zijn dat je dit beter zou kunnen beperken tot een periode van maximaal 12 uur op een dag (misschien nog beter 8-10 uur in totaal). Het is nog niet duidelijk of ook de timing hiervan (vroeg op de dag, bijvoorbeeld van 10-19 uur eten of later op de dag, bijvoorbeeld van 12-21 uur) invloed heeft op de gezondheid.

Beweging is ook een goede manier om je gezondheid positief te beïnvloeden. Laten we daar nu net van houden, als Crossfitters zijnde! Denk dus niet alleen aan sporten, maar beweeg daarnaast ook voldoende gedurende je dag. Wanneer je voldoende beweegt, zijn bovenstaande richtlijnen voor timing van maaltijden minder van belang.

Eten na je training
Mocht je nu in de avond trainen en vraag je je af of je daarna nog iets moet eten? Op zich is het geen slecht idee. Het speelt wellicht wel mee hoe laat je traint en wat je daarna nog kunt en wil eten.
Train je van 18-19 uur, dan kun je bijvoorbeeld nog je avondmaaltijd erna eten. Als je tot bijvoorbeeld 21 uur traint, dan heb je daar wellicht minder trek in. Je kunt dat wel nog een lichte snack nemen, bijvoorbeeld wat (soja)kwark met fruit of een eiwitshake. Je vult dan wat eiwitten aan.
Mocht je een pittige endurance wod hebben gehad en heb je binnen 24 uur weer een lange en/of intensieve duurtraining, dan is het goed om ook naar je koolhydraatinname te kijken. De koolhydraatvoorraad in je spieren (glycogeen) is namelijk afgenomen tijdens de training. Wanneer je meer dan 24 uur tijd hebt tot je volgende training kun je deze voorraad aanvullen met je normale voeding. Wanneer die tijd beperkter is (bijvoorbeeld alleen een nacht slaap), dan is het verstandig om naast eiwitten ook koolhydraten toe te voegen aan je herstelmaaltijd na de training.
Je kunt bijvoorbeeld granola toevoegen aan je (soja)kwark, een extra banaan en havermout toevoegen aan je shake, etc.

Kijk ook waar jij je goed bij voelt. Als je met een hele volle maag slecht kunt slapen, dan is het handig om voor opties te gaan waar je niet te vol van zit maar waar je wel je herstel uit kunt halen.

Advies op maat nodig? Je weet waar je terecht kunt 😊.