The Open begint (alweer) deze week. Iedereen wil het maximale eruit halen. Dus moet je voeding op orde zijn. Het is te kort dag om je voeding helemaal om te gooien als je basis niet goed is. Je kunt er wel voor zorgen dat je op de dag zelf goed eet.

Action plan
Laten we even ervan uitgaan dat je basisvoeding wel goed zit. Moet je dan iets eten tijdens de WOD? Nee, in principe niet. De energievoorraad in je lichaam zorgt ervoor dat je ongeveer 60-90 minuten kunt sporten zonder energie van buitenaf aan te vullen. De kans dat er een WOD van 60+ minuten in de Open zit dit jaar lijkt mij zeer klein.

Ok, dus tijdens de WOD hoef je niks te eten, maar hoe zit het met ervoor? Dan is het wel goed om ervoor te zorgen dat je bij je ontbijt, lunch of diner voldoende koolhydraten hebt gegeten zodat je zeker voldoende in je lichaam hebt. Vooral in de ochtend is dit belangrijk. Je hebt dan een hele nacht niets gegeten en de glycogeenvoorraad in je lever en spieren is dan lager. Ook belangrijk om een hongergevoel tijdens de WOD te voorkomen, dat leidt alleen maar tot minder focus.
Let erop dat je jouw laatste maaltijd 1-4 uur voor de workout neemt. Zorg ervoor dat deze licht-verteerbaar is zonder teveel vet en vezels. Eet je vier uur van tevoren en heb je nog trek net voor de workout? Neem dan een uur voor de WOD nog iets kleins, bijvoorbeeld een banaan of bananenbrood.

Early bird
Doe je nu vroeg in de ochtend je Open WOD en ben je bang dat het ontbijt misschien niet binnen blijft?

Je kunt dan een “vloeibaar” ontbijt te nemen. Denk aan een shake op basis van (plantaardige) melk, banaan en een beetje havermout, een maaltijdshake of mijn persoonlijke favoriet: de koffie-eiwitshake. Banaantje voor de koolhydraten, cafeïne voor je focus of placebo-effect ;), eiwit voor je spieren en de rest omdat het gewoon lekker is!

De WOD zit erop, je leeft nog! Meteen aan de eiwitshake? Niet per se, neem vooral waar je op dat moment behoefte aan hebt. Misschien hoef je het eerste half uur wel helemaal niks, omdat je zo diep bent gegaan. Als het lukt om binnen een uurtje iets te eten of drinken met wat eiwit erin, top!

O ja, nog één belangrijke tip: probeer nooit iets nieuws uit tijdens een kwalificatie of wedstrijd, altijd eerst tijdens trainingen. Just sayin’…

Heel veel succes met The Open allemaal de komende weken!