Veel mensen die vetmassa kwijt willen raken, doen dat het liefst zo snel mogelijk. De verleiding is groot om een crashdieet te volgen of om supplementen te kopen die wel 5 kg gewichtsverlies per week beloven. Te mooi om waar te zijn? Ja!

Gewichtsverlies ≠ vetverlies
Gewichtsverlies staat namelijk niet per definitie gelijk aan vetverlies. Wanneer je af wil vallen, wil je dat het grootste gedeelte verlies van vetmassa is, niet van vetvrije massa (vocht, spieren, glycogeen – dat zijn koolhydraten die je opgeslagen hebt in je spieren). De weegschaal is dus niet je beste vriend, want het zegt niks over wat je kwijt raakt.

Hoe snel vet verliezen?
Hoeveel je dan wel aan vetmassa kunt verliezen? Denk aan 0,5-1 kg per week. Dat klinkt niet als veel en dat is het ook niet, maar vetmassa komt er ook niet met 5 kg per week aan natuurlijk. Wanneer je langzamer afvalt, kun je meer eten dan wanneer je snel afvalt. Vooral voor je mentale gezondheid is dit goed en je houdt het op een betere manier vol dan wanneer je constant trek hebt en van het ene eetmoment naar het volgende leeft.
Wanneer je erg weinig eet, hou je dit niet lang vol en zodra je weer “normaal” gaat eten komt je gewicht weer terug. Dit komt voornamelijk doordat je lichaam weer vocht en glycogeen gaat opslaan. Je was dus voornamelijk vetvrije massa kwijt, en geen vetmassa.

Hangry
Daarnaast ben je waarschijnlijk hangry all the time en heb je minder energie om te bewegen en te sporten wanneer je erg weinig eet. Stiekem beweeg je dan een stuk minder dan wanneer je wat meer zou eten.
Voor je gezondheid kan het ook een risico zijn: het is met heel weinig kcal moeilijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
“En die shakes en maaltijdvervangers dan, waar alles in zit?”, hoor ik je denken? Het klopt dat die een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen bevatten, maar andere goede stoffen die je in voeding terug vindt zitten daar niet in. Heb je langdurig tekorten, dan kan dit leiden tot grotere gezondheidsproblemen.

Jo-jo effect
Wanneer je drastisch gewicht verliest loop je risico dat je rustmetabolisme op termijn lager wordt. Dit betekent heel simpel gezegd dat je basisverbranding lager is dan het zou moeten zijn bij jouw lengte en gewicht. Dit is waarom het jo-jo effect beter voorkomen kan worden. Disclaimer: niet bij alle mensen die ooit gewicht hebben verloren is het rustmetabolisme lager.

Duurzaam effect
Saai maar waar: voor een duurzaam effect wat je langere tijd vol kunt houden is een gematigd verlies beter. Dit maakt het ook makkelijker om op langere termijn het vetverlies te behouden. De praktijk leert dat dit vaak moeilijker is dan het proces van vet verliezen.

NB: In sommige gevallen waarbij mensen veel gewicht te verliezen hebben (zware obesitas) kan het wel goed zijn om snel gewicht te verliezen, ongeacht de samenstelling.

Crash- of shakediëten? Niet doen! Het is geen duurzame oplossing en helpt  je niet verder wanneer je eenmaal die lichaamssamenstelling hebt waar je blij mee bent te behouden.
Lastig om het zelf op te pakken? Check het PULL UP pakket, ik help je graag!