Als CrossFitter wil je natuurlijk dat je voeding afgestemd is op je lifestyle. Voldoende energie om te trainen, vitaminen en mineralen voor een goede gezondheid, een goede hoeveelheid eiwit om spiermassa op te bouwen en te herstellen, enzovoorts. Sommigen lukt dit prima om op “gevoel” te doen, anderen vinden dit lastiger. Het wegen van je eten kan een (tijdelijke) tool zijn om je te helpen.

Portiegroottes
Wegen kan je helpen om portiegroottes beter in te schatten. In de praktijk blijkt dat mensen hier niet zo goed (lees: heel slecht) in zijn. Men denkt dat een kipfilet een portie van 100 g vlees is, terwijl het in de praktijk vaak het dubbele is. Andersom overschatten mensen vaak hun groente-inname, die blijkt meestal lager te liggen (wist je dat de gemiddelde Nederlander slechts 134 g groenten per dag eet? Voedselconsumptiepeiling 2012-2016).
En, eerlijk is eerlijk, als je ziet hoe klein een portie pindakaas van 15 gram eruit ziet (zie foto), mag je best een beetje huilen :(. Maar, dit geeft je meteen veel inzicht als je ook je macro’s bijhoudt: een portie bevat namelijk zo’n 100 kcal. Dus smeer je lekker dik en dat een paar keer per dag, dan tikt dat wel aan. Handig als je moeite hebt om genoeg te eten, niet zo chill wanneer je probeert vetmassa te verliezen.
En kijk eens naar het volgende: als je 10 snoeptomaatjes weegt zie je dat dit al makkelijk 100 g groente is. Goed te doen, toch, om meer groente te eten?

Al met al kan een tijdje je voeding wegen je goed op weg helpen zodat je later je porties goed kan inschatten. Andere handige hulpmiddelen zijn maatlepels en cups. Zet je keukenweegschaal standaard op het aanrecht en weeg eens een tijd alles dat je eet. Even meer werk, maar voor de lange termijn levert het je goede inzichten op waar je de rest van je leven profijt van hebt!