Na het over het inhoudelijke deel gehad te hebben aangaande plantaardiger eten, wil ik het nu over iets anders hebben.

CrossFit is lang exclusief verbonden geweest met The Zone en Paleo. Groenten, fruit, noten, plantaardige vetten en vlees en vis zijn de belangrijkste componenten van een Paleo dieet. Granen, zuivel en peulvruchten horen daar niet bij.
De laatste jaren hebben we een verandering gezien waarin ook andere voedingspatronen meer en meer zichtbaar zijn binnen de CrossFit wereld. Voorbeelden hiervan zijn keto en vega(n) eetpatronen.

Ik juich het toe dat mensen op zoek gaan naar wat bij hen past qua voeding. Helaas zie ik vaak dat mensen die een bepaalde zienswijze op voeding hebben, deze geschikt vinden voor iedereen. Soms zelfs opdringen aan anderen of mensen afkeuren die er andere ideeën op na houden. Heel jammer. Zelf probeer ik open te staan voor alles en dan zelf afwegingen te maken.

Vegan eten is momenteel een hot topic. Er zijn veel goede redenen om vegan te eten, vanuit nutritioneel perspectief, het milieu, dierenwelzijn… Het is ook zeker mogelijk om een uitgebalanceerde veganistische voeding te combineren met CrossFit.
Kost dat meer tijd? Ja.
Kost dat meer energie? In het begin zeker.
Kost dat meer geld? Soms wel.

Een vegan voedingspatroon vergt dus in het algemeen meer energie en tijd. Niet voor iedereen is dit weggelegd, wellicht ook mede afhankelijk van de (ethische) motivatie. Vaak zie je dat mensen heel enthousiast zonder begeleiding aan de slag gaan maar het uiteindelijk niet volhouden. Ze missen kaas, of ze krijgen te weinig energie binnen, of ze eten te eentonig, of het kost ze teveel tijd. Daarna grijpen ze toch weer terug op hun oude patroon.

Wat nu als je als uitgangspunt niet vegan maar plantaardiger gaat eten? Dat is dan niet all the way vegan, maar gewoon meer plantaardig en minder dierlijk? Je kunt echt heel simpel beginnen door vlees of vis wat vaker te laten staan. Misschien wil je eens scrambled tofu proberen in plaats van scrambled eggs. Of kies ervoor om op rustdagen vegan te eten en op sportdagen vegetarisch. Wil je graag vegan eten maar vind je dat lastig bij vrienden of familie? Misschien kun je daar vegetarisch eten als dat goed voelt voor je.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat vegan eten niet altijd voor iedereen weggelegd is (top als dat voor jou wel het geval is). Wel denk ik dat iedereen wat plantaardiger kan eten. Voor de een is dat misschien een paar keer per week geen vlees eten, voor de ander van een omnivoor dieet naar een vegetarisch patroon en weer iemand anders eet thuis uitsluitend vegan en buiten de deur vega. Daar bereiken we ook een hele hoop mee; voor jezelf, het milieu, de dieren. Kijk wat bij jou past en respecteer wat een ander doet.

Misschien een heel serieus verhaal, maar ik vond het nodig om dit ter sprake te brengen en je wat food for thought mee te geven.

Mocht je hulp nodig hebben op jouw persoonlijke reis naar plantaardiger eten in combinatie met je CrossFit trainingen, dan weet je me te vinden :).