Om te kunnen voorzien in de energie die je verbruikt tijdens het sporten, heeft je lichaam tijdens inspanning meer zuurstof nodig dan wanneer het rust. Dit extra zuurstofverbruik eindigt niet zodra je stopt met sporten: ook de uren na het sporten blijft je lichaam meer zuurstof opnemen om zo langzaam te herstellen tot haar ‘normale staat’. De wetenschappelijke term voor deze langdurige extra zuurstofinname Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC). Onder sporters wordt het vaak “afterburn” genoemd.

Als je zuurstofverbruik stijgt, gaat ook je calorieverbranding omhoog. En dus blijf je ook ná het sporten extra calorieën verbranden. Dit effect kan wel 16 uur en soms nog langer aanhouden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het EPOC-effect groter is na krachttraining dan na duurtraining. Maar ook bij krachttraining krijg je die extra calorieën niet zomaar cadeau: het EPOC-effect treedt alleen op als je intensief genoeg traint.

Twee zaken die belangrijk zijn:
1. Traint iemand intensief genoeg? Denk aan de relatieve rust in een CrossFit training.

2. Het effect is klein. Die afterburn is zo’n 6-15%, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Op een training van 300 kcal hebben we het dan over 18-45 kcal… Niet echt de moeite dus.

Lang antwoord kort: ja er is een afterburn. Nee, die is niet groot genoeg om er een extra pizza tegenaan te gooien.

Hoewel het effect van afterburn dus klein is, kan het gevoel bij iemand anders zijn. Ik hoor het regelmatig van cliënten en ervaar het ook zelf: de dag na een écht pittige training ervaar ik meer trek. Of dit toe te schrijven is aan de afterburn weet ik niet, maar in de praktijk is dit wel een feit.
Wat ik aanraad in dat geval is om in elk geval goed te blijven eten voor herstel: voldoende eiwit en zeker ook wat langzame koolhydraten. Vaak is het ook echt trek en geen “zin” dus dan is het makkelijk om gezonde, vullende voeding tot je te nemen.