Laatst vroeg ik op Instagram aan jullie of je moet sporten wanneer je vetmassa kwijt wil raken. Twee derde van jullie dacht dat dat het geval is en de meesten van jullie wilden daarover graag een blog zien. U vraagt, wij draaien 😊.

Hoewel sporten absoluut aan te bevelen is en goed is voor je gezondheid (ik ben fan en voorstander!), is het niet absoluut noodzakelijk om vetmassa te verliezen.

Wanneer iemand in een neutrale energiebalans is, betekent dit dat er net zoveel energie in komt dan dat er verbruikt wordt. In principe is dit een normale staat van het lichaam. Het lichaam vindt het fijn om in homeostase te zijn, in balans dus.

In balans betekent dat je om en nabij dezelfde lichaamssamenstelling houdt. Voor de meeste mensen is dit meetbaar in lichaamsgewicht. Dit is niet een vast gewicht, maar een range. Denk aan zo’n 3% van het huidige gewicht. Dus iemand die 70 kg weegt, is in balans bij een gewicht van zo’n 68-72 kg. Bij een lager gewicht is die marge iets kleiner.

Wanneer je vetmassa wil verliezen, betekent dat dat je in een negatieve energiebalans moet komen. Je energie-inname moet dus lager liggen dan je verbruik. Dit kan door minder te eten dan je nodig hebt, meer te sporten/bewegen of een combinatie van die twee.

Het makkelijkst is het om minder energie tot je te nemen, dus minder te eten dan je nodig hebt. Het is niet zo lastig om bijvoorbeeld 300-500 kcal minder te eten. Als je dat wil verbranden ben je misschien wel een uur of meer een CrossFit training aan het doen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de workout. Het voelt vaak alsof de hele training superintensief is, omdat we eindigen met een wod. Maar stiekem doen we ook best een deel van de training weinig…

Het gaat er dus om dat je minder verbruikt dan je eet. Stel, je hebt dagelijks 2000 kcal nodig en je eet er 1700, dan heb je een energietekort van 300 kcal. Ga je daarbij sporten of bewegen, dan heb je op die dag meer kcal nodig. Laten we zeggen dat je nog eens 300 kcal verbruikt. Dan is je behoefte 2300 kcal. Wanneer je dan 1700 kcal eet heb je een tekort van 600 kcal.

Die extra kcal verbruiken kan op veel verschillende manieren: sporten, maar ook wandelen, fietsen, tuinieren, klussen, huishoudelijke werkzaamheden. Je hoeft dus niet te sporten voor vetverlies. Voor sommige mensen kan het goed zijn om eerst meer te gaan bewegen en later te gaan sporten, anderen hebben misschien een lichamelijke beperking die intensief sporten belemmert.
Echter wil ik nog eens benadrukken dat (matig) intensief sporten goed is voor je gezondheid, naast bewegen. Je hoeft niet sporten dus niet als excuus te gebruiken om geen vetmassa te verliezen. Ook zonder sporten kan dat.