Kerst ziet er dit jaar heel anders uit dan voorgaande jaren. Een klein gezelschap. Misschien juist wel extra uitgebreid koken, of de lokale horeca ondersteunen door bij hen te bestellen.
Sommige mensen gaan all out of genieten extra tijdens kerst, wat een prima keuze kan zijn. Het gaat tenslotte om wat je door het jaar heen doet, niet die twee dagen kerst.

1. Eet groente en een magere eiwitbron voor of tijdens je maaltijd.
Door deze combinatie van groenten en een vegetarische eiwitbron, mager vlees of vis heb je een goede verzadiging waardoor je minder snel de neiging hebt om je vol te stoppen met calorierijk voedsel dat nauwelijks vult.
2. Prioriteiten en portiecontrole.
Bedenk van tevoren wat je écht lekker vindt en geniet daar optimaal van. Ook portiegrootte speelt een rol. Eet totdat je verzadigd bent en geef je eten ook de kans om 15-20 minuten te “zakken”, voordat je aan een volgende ronde begint.
3. Bestel een menu per portie.
Wanneer je eten per portie bestelt, is het moeilijker om te overeten, omdat je er niet meer is dan geleverd wordt. Kies voor maximaal drie gangen, bekijk van tevoren de menukaart en maak je keuze. Beperk alcohol tot een glaasje wijn bij het hoofdgerecht.

4. Bereid je eigen kerstdiner.
In contrast met het vorige punt natuurlijk. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een kerstdiner te bereiden dat helemaal past binnen jouw voedingspatroon met de juiste porties.
5. Sport en beweeg.
Pak die fijne kerstwod mee op eerste én tweede kerstdag, maak een lekkere wandeling voor of na het eten met zijn allen of ga een stukje fietsen. Ben je gewend om te hardlopen, fietsen of iets anders qua sport? Ook tijdens de kerstdagen is er wel een uurtje te vinden waarin dat kan.
6. Probeer Time Restricted Feeding (16-8).
In het kort komt het erop neer dat je 8-10 uur per dag wel eet en de overige 14-16 uur niet. Heb je een kerstdiner in de avond voor de boeg, dan zou je ervoor kunnen kiezen om die dag alleen tussen 13.00 en 22.00 uur te eten bijvoorbeeld. Omdat je minder tijd hebt om te eten, is het moeilijker om te overeten. Binnenkort zal ik nog een artikel delen over TRF.
7. Vermijd de weegschaal deze dagen.
Je kunt makkelijk meer vocht vasthouden dan normaal omdat je bijvoorbeeld meer koolhydraten of zout eet dan anders. Een hoger gewicht op de weegschaal is dus niet per definitie vetmassa of spiermassa erbij. Bespaar jezelf een naar gevoel en ga niet op de weegschaal staan als gewicht gevoelig ligt voor jou.

En denk eraan: is het een dag toch niet zo goed gegaan? Niks verloren, pak je gezonde leefstijl gewoon weer op. Lekker trainen in de box en goed eten de dagen erna.

Hele sportieve en lekkere feestdagen gewenst!