30 dagen challenges: de hype lijkt er (gelukkig) een beetje af te zijn.

Ik ben benieuwd wie van jullie ook ooit zo’n challenge heeft gedaan. Wat heeft het je opgeleverd?
Een compleet veranderd eetpatroon waarbij je NOOIT meer suiker eet, geen enkel bewerkt product meer aanraakt en elke ochtend een half uur eerder opstaat voor je 183 pushups en tien minuten mindfulness?
Naah, waarschijnlijk niet.

Het klinkt super aantrekkelijk om zo’n uitdaging aan te gaan natuurlijk. Vaak is het voor korte termijn wel vol te houden. Het is helaas uiterst zelden een duurzame oplossing. De veranderingen ten opzichte van je huidige leefstijl zijn vaak te groot. En daarbij: duurzame (eet)gewoonten creëren kost tijd. Meer tijd dan een 30 dagen challenge.
Daarbij gaat verandering vaak ook langzaam. Je hebt je hele leven al bepaalde gewoonten die je nu wil gaan aanpassen. Mag dat even tijd kosten? Gun jezelf die! Struikel, sta op en ga weer verder, het is een proces. Quick fixes zijn fabels, helaas.
Saai maar waar: een flexibele instelling, geduld en goede begeleiding brengen je veel verder dan al deze challenges.

Wil je aan de slag met duurzame verandering die zorgen voor blijvende gewoonten? Hel je hierbij een handje hulp nodig? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

NB Met dit stuk wil ik overigens niet zeggen dat ik alle challenges slecht vind. Een challenge om een maand lang plantaardig te eten kun zorgen voor bewustwording om vlees eens vaker te laten staan. Of wanneer je van een fitness challenge waarbij je vijf keer per week traint, je twee keer per week blijft trainen in plaats van bank hangen. Voor mijn gevoel leiden deze challenges echter vaker niet dan wel tot blijvende gedragsverandering.